Karel van Houten


Biografie van Karel van Houten, en het Hoe, Wat en Waarom

Van oorsprong afkomstig uit de werktuigbouw bij Bronswerk, het latere Stork Installatie-Techniek, zocht ik na mijn pensionering een nieuwe zinvolle tijdsbesteding. Een vier-jarige cursus schetsen en schilderen bij de Kamper academica Gerlinde Snijders, vanuit de Boerderij Nieuwland werd voor mij de springplank naar een serieuze liefhebberij met passie.

Technische achtergrond

Mijn technische achtergrond is dan ook duidelijk te herkennen in het lijnenspel van mijn werk. Ook het eerst maken van schetsen en het pas daarna uitwerken op doek komt daaruit voort. Ik werk het meest vanuit eigen inspiratie waarin ik mijn gevoel, als uiting van een figuratieve impressie op het doek weergeef. Dit kunnen stadsgezichten zijn, een Venetiaans masker, oude zeilschepen, eencellige amoboebes of geheel vrije impressies in een zeer gevarieerd scala. Ik probeer hierbij steeds, met meer of minder succes, los te komen van het concrete uit mijn technische achtergrond wat uiteindelijk wel zal lukken, maar ik forceer het niet. Tot mijn eigen verbazing en aanvankelijke scepsis bleek ik het schilderen redelijk in mijn vingers te hebben. Als ik eenmaal over de drempel van een nieuwe start ben krijg ik er steeds meer zin in, en verlies dan vaak het besef van tijd. Dan ga ik in eenzaamheid ploeteren en worstelen om de weerbarstige materie naar mijn hand te zetten, om dit daarna in de kunst gezien, af te wisselen met het sociale samenspel en harmonie, van en met, mede-kunstenaars. De ene keer schilder ik aan de hand van een thema of eigen compositie, dan weer naar waarneming van een landschap of stilleven, zoals ik mij bijvoorbeeld in een aantal afzonderlijke studie-weken in Italie, samen met Tilburgse mede cursisten kon uitleven.

Een eigen herkenbare stijl

In de korte tijd dat ik het penseel hanteer heb ik aan de hand van wat anderen daarover zeggen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld. In deze ontwikkeling zocht ik naar een mogelijkheid om meer relief in mijn werk te brengen. Dit vond ik door gebruik te maken van de opdik-techniek met een receptuur van gesso-bakbloem en binder, waarbij ik een keer in de fout ging met een aldus gemaakt bedorven en stinkend schilderij, wat ik nimmer ter verkoop heb kunnen aanbieden en nu slechts als noodzakelijk relikwie in mijn bezit zal moeten blijven. Overigens hebben in kunst geinteresseerde personen veel interesse getoond in deze techniek en bevindt de vraag om dit te tonen, en al dan niet aan te schaffen, zich in stijgende lijn.


Opzet

Eindresultaat


RECENT WERK4 Koeien

Vathorst

Dorp (pentekening)


Zaanse Schans

Gemaal Spakenburg

Schreeuw


Exposities

Ik exposeer reeds geruime tijd met succes in meerdere galeries, restaurants en openbare gebouwen in en om de wijde omgeving van de provincie Utrecht met een uitschieter naar de kunst-metropool Amsterdam. Dit als solist , maar ook samen met de kunstenaars van De Kunstkring Kattenbroek. Als lid van deze Kunstkring en als lid van De Sociaal Culturele Vereniging Artishock Soest hoop ik vanuit deze contacten en vanuit mijn persoonlijke positie in een breed contact met kunstenaars en andere culturele instellingen in de regio tot een zinvolle onderlinge uitwisseling en uitbreiding van kennis en ervaring te kunnen komen.


EXPOSITIE PUTTEN "Kunst in de kelder" TIJDELIJK IN SCHOOL VEENHUIZERVELD VAN 07 SEPTEMBER - 6 OKTOBER 2018
EXPOSITIE HILTON HOTEL TE SOESTDUINEN VAN 04 SEPTEMBER T/M 03 DECEMBER 2017
EXPOSITIE "SMAAK" OKTOBER 2015 PIETER BLOKLANDS GASTHUIS.OPENING EXPOSITIE 10 MEI 2015 BIJ GRAND CAFé "HEMELS".OPENING EXPOSITIE 5 MEI 2013 PAROCHIEHUIS St. MARTINUSKERK HOOGLAND.


FOTOIMPRESSIE VAN DE OPENING OP 15 FEBRUARI 2013 BIJ Grand Café "Hemels".FOTOIMPRESSIE VAN DE OPENING OP 07 APRIL 2012 BIJ SOC. CULT. VER. ARTISHOCK
             EXPOSITIES/KUNSTMARKTEN

Er zijn momenteel geen exposities of kunstmarkten